Gå til indhold

Dine nye affaldsbeholdere

Renovation

8. november 2021

Fra januar 2022 træder den nye affaldsordning i kraft i Faaborg-Midtfyn Kommune. Alle borgere skal fremadrettet sortere deres affald i 10 affaldstyper: Udover mad- og restaffald indeholder ordningen også indsamling af pap/papir, glas/metal, plast/drikkevarekartoner samt farligt affald. Tekstil er udsat til 2023.

Vi skal bruge vores ressourcer klogere

Den nye affaldsplan er en del af klimaaftalen 2020, der skal sætte skub i den grønne omstilling mod en grønnere affaldssektor og mere cirkulære økonomi.

Vi skal bruge vores ressourcer klogere, smartere og mere ansvarligt – og her kan vi altså alle sammen bidrage på en meget konkret og effektiv måde: ved at sortere mere affald til genanvendelse og mindre til forbrænding.

Det betyder mere sortering – også her i Faaborg-Midtfyn Kommune. Vi glæder os til at komme i gang – og erfaringer fra andre kommuner viser da også, at borgerne klarer omstillingen rigtig godt.

De nye beholdere

Fra starten af 2022 vil almindelige husstande (parcel-, række-, kædehuse og sommerhuse, der ikke har fællesindsamling) få to nye beholdere på 240 liter med to rum:

1. Restaffald og madaffald skal i hvert sit rum i den ene beholder.
2. Pap/papir og glas/metal skal i den anden beholder.

Skillevæggen i beholderen må ikke flyttes.

Derudover skal alle husstande beholde den gamle beholder, som de har i forvejen. Den skal bruges til plast samt mad- og drikkekartoner.

Etageboliger og andre boliger med fællesindsamling vil modtage beholdere/containere, hvis størrelse svarer til behovet på baggrund af beregnede minimumsvolumener. FFV Renovation er pt. i dialog med de forskellige parter om mulige løsninger.

Principperne for sortering i 10 affaldstyper vil være de samme uanset, hvilken type beholder man har.

For nogen kan det virke mærkeligt, at vi samler affaldstyperne i nogle af beholderne, når vi skal sortere mere: Men bare rolig – det hele bliver eftersorteret. På den måde kan vi leve op til Regeringens mål om en mere ensartet affaldssortering og mere kildesortering uden at have 10 beholdere stående.

beholder, affaldsbeholder, nye beholdere, ny affaldsordning, piktogrammer

Madaffaldsspand og den lille røde

Sammen med de to nye beholdere får du en grøn køkkenspand til madaffaldet og fire ruller grønne poser. Den grønne spand kan du bruge inde i køkkenet.

De grønne poser skal du bruge i madaffaldsspanden – og kun der. De er lavet af almindeligt genbrugsplast og sorteres fra efterfølgende. Så kan de genbruges til nye grønne plastposer.

Husk at binde knude på posen, inden du lægger den i den store beholder.

Når du er ved at løbe tør for poser, hænger du en pose på din affaldsbeholder, så leverer skraldemanden nye. Du kan også hente nye poser på din genbrugsplads. Er der en vicevært eller lignende tilknyttet din bolig, så spørg denne, hvordan du får nye poser.

Farligt affald bliver hentet for sig selv hver 26. uge i den lille røde kasse. Vær opmærksom på, at det er en tilmeldeordning. Mere info kommer senere.

madaffald, affaldsspand, grønne poser, plastposer, farligt affald

Hvornår sker der noget?

Udrulningen af de nye beholdere forventes at påbegyndes februar 2022. Det vil ske løbende, og nogle vil derfor modtage beholderen i februar og andre først til marts eller april.

Information om tømmedag for de enkelte adresser vil være klar hurtigst muligt i forbindelse med opstart. Herefter kan du finde tømmedagen via selvbetjening på https://www.ffv.dk/selvbetjening/print-din-tomningskalender.

Når de nye beholdere leveres, vil husstanden også modtage en sorteringsvejledning.

Del artikel

Relaterede nyheder