Gå til indhold

Afløb og kloak

Har du styr på, hvordan kloakken fungerer? Og ved du, hvilken del af kloakken du har ansvaret for? Bliv klogere her!

Sådan fungerer din kloak

Som grundejer ejer du den del af kloakken, som befinder sig på din side af skel. Det betyder, at du som husejer ejer de rør og den/de brønde, som er inde på din grund. Går noget i stykker, er det dit eget ansvar at reparere det.

På den anden side af skel finder du den offentlige kloak, som i Faaborg-Midtfyn Kommune ejes af FFV Spildevand.

Giv din kloak et serviceeftersyn

Ligesom mange andre tekniske anlæg har rør og brønd godt af at blive testet og efterset med jævne mellemrum. Det fremgår af filmen længere nede på siden. Her kan du se, hvordan kloakken på egen grund fungerer og få tips til selv at lave et serviceeftersyn.

Den helt lette måde at tjekke, om din kloak er intakt, er ved at lette låget til skelbrønden. Kig ned i brønden for at se, om alt er, som det skal være. Oplever du oversvømmelse i haven eller huset, er skelbrønden det første, du bør tjekke. Er skelbrønden fuld af vand, er fejlen ude i det offentlige kloaksystem. Hvis den er tør eller der kun risler stille vand, er den gal et sted inde på grunden. Er fejlen ude i den offentlige kloak, skal du kontakte FFV Spildevand på tlf. 62 61 16 66.

I områder, hvor der er separatkloakeret, har grundejeren to skelbrønde: En til spildevand og en til regnvand.

Brud på kloakken skyldes ofte rotter

Er der brud på kloakken, skyldes det ofte rotter. I filmen viser vi, hvordan du forhindrer de små gnavere i at slå sig ned i din private kloak.

Affald stopper kloakken

Mange kommer affald, som fx fedt, vådservietter eller hygiejnebind i toilettet eller håndvasken. Det tilstopper kloakken og sker det på egen grund, er det for egen regning. Affald skal altid i skraldespanden.

  • Smid ikke vatpinde, hygiejnebind, bleer og kattegrus i toilet eller afløb, da det kan stoppe afløbet og give problemer i det offentlige ledningsanlæg. 
  • Hæld ikke fedt fra madlavning i afløbet. Det sætter sig fast og kan stoppe spildevandsledningerne. I stedet kan du køle fedtet af og smide det i skraldespanden eller tørre det væk med et stykke køkkenrulle. Hæld evt. regelmæssigt kogende vand i afløbet, så du undgår lugt, fedt- og sæbepropper.
  • Undgå at hælde kemikalier med medicinrester, terpentin, benzin eller andre giftige stoffer i afløbet.