Gå til indhold

Kan vand genbruges?

Vi snakker meget om genbrug hele tiden, men har du egentlig overvejet, at også dit vand kan genbruges? Herunder kan du læse nogle udvalgte tips og tricks til inspiration.

Hvilket vand egner sig bedst til genbrug?

Vi bruger vand til mange forskellige ting i løbet af en dag. Det løber tit bare ud i håndvasken og afløbet efter endt brug, men faktisk kan det meste vand fra din dagligdag sagtens bruges igen i husholdningen. Det er godt både for pengepungen og miljøet. Du kan fx genbruge:

  • Kondensvand: Vandet fra kondenstørretumbleren.
  • Drikkevand: Rester fra drikkedunkene eller måltiderne.
  • Kogt vand: Vand, som du bruger til at kogt kartofler, broccoli, gulerødder mv.
  • Skyllevand: Vand, som du bruger til at skylle grøntsager i eller skyller ting fra køkkenet med.
  • Regnvand: Vand, som opsamles med en regnvandstønde eller lignende.

Vi anbefaler ikke, at du genbruger vand som drikkevand, men der er mange andre formål, hvor det gør nytte.

Young Man Cooking Fresh Food Home Opening Lid Steaming Pot

Skyl dit genbrugsaffald med genbrugsvand

Det lyder måske tosset i dine ører at skylle dit affald, men det giver faktisk god mening at bruge bare en smule vand på at få madrester mv. fri for emballagen. Ved at bruge en smule vand kan vi sikre genbrug af ikke-fornybare ressourcer som metal, glas og plast. Der bruges nemlig rigtig meget vand og energi, når de skal fremstilles fra ny.

Husk din sunde fornuft: Din emballage til genbrug skal være fri for rester, men altså ikke være klinisk ren. Skyl det med genbrugsvand eller en smule koldt vand fra hanen, evt. hjulpet på vej af børsten. Undlad at bruge varmt vand og sæbe.

Bruger du kogt vand, så lad det lige køle af først, så du ikke skolder dig.

Brug kondensvand til rengøring

Vandet fra din kondenstørretumbler er rigtig godt at bruge til rengøring, fordi det er fri for kalk. Derfor er det oplagt at genbruge det til at pudse vinduer eller gøre rent, fx på badeværelset eller andre steder, hvor kalk er et problem.

Faktisk vil du opleve, at du slipper for striber med kalk på vinduerne eller kalkskjolder på spejle og armaturer. Det kan ligefrem være en fordel for din rengøring at bruge dit kondensvand.

Du kan også bruge kondensvandet i dit dampstrygejern for at skåne det for kalk. Det kan der nemlig være en del af i vand, som kommer direkte fra vandhanen.

Endelig kan du selvfølgelig også bruge vandet til dine stueplanter.

Washing Machine Clothing Drying Dryer Household

Vand blomster med drikkevand

Er der ikke blevet drukket op til aftensmaden eller kommer ungerne hjem med halvfyldte drikkedunke, så kan du hælde vandet direkte i potteplanter og blomster. Der gør det god gavn, fordi det er lige så rent som vand fra vandhanen.

Har du sensitive blomster, som fx orkidéer, så har de godt af dit kondensvand fra tørretumbleren. De har nemlig bedst af at vand, der ikke indeholder kalk. Hvis du vander blomster med kondensvand, så skal du være opmærksom på, at vandet kan indeholde fibre fra tøjet. Derfor bør du filtrere vandet først, evt. med et kaffefilter.

Du kan også vande dine blomster med de øvrige typer genbrugsvand, husk bare lige at køle grøntsags- eller kartoffelvandet af først, så du ikke hælder kogende vand på blomsterne.

Regnvand er også oplagt til at vande blomster og planter, særligt udendørs, så vi kan passe godt på vores grundvand. En regnvandstønde gør det let og enkelt at opsamle og genbruge regnvand til vanding af krukker i haven, drivhuse, potteplanter og meget andet.

Old Fashioned Barrel Stack Winery Vineyard Generated By Ai