I hverdagen tænker vi måske ikke over toilettet som noget særligt, men hvert år den 19. november er der en særlig anledning: Der markerer FN "World Toilet Day" for at gøre opmærksom på, at over 3,5 milliarder mennesker ikke har adgang til et velfungerende toilet.
Det er langt fra virkeligheden her i Faaborg-Midtfyn Kommune, men toilettets dag er en god anledning til at huske på, hvad der må og IKKE må komme i toilettet.
Giv miljøet en hånd
Hver dansker skyller 3-9 liter vand ud i toilettet 5 gange om dagen. Det bliver til 1 million toiletskyl i timen, og det fungerer stort set hver gang. Vandet – og det andet – løber gennem kloaksystemet til et renseanlæg.
Alt det spildevand, du producerer hver dag, ender på et tidspunkt ude i naturen igen for at indgå i vandets kredsløb. Beskyt miljøet ved at tænke over, hvad du hælder i dit afløb.
- Undgå at vaske bil på villavejen. I mange villaområder er kloakkerne på vejen kun beregnet til regnvand, og så løber vandet urenset ud i naturen.
- Husk, at dit afløb ikke er en skraldespand. Hæld ikke kemikalier som fx medicinrester, terpentin, benzin eller andre giftige stoffer i afløbet. Skaf dem af vejen på genbrugsstationen.
Brug ikke toilettet som skraldespand
De fleste ved det jo godt: Brug ikke toilettet som skraldespand. Men i sjældne tilfælde går det galt. Det skyldes ofte, at nogen har skyllet vådservietter, vatpinde eller andet affald ud i toilettet. Selv hår fra børsten kan forårsage store klumper i afløbet. Det kan stoppe de pumper, der transporterer vandet, og så stuver det ulækre spildevand sig op. Det giver selvsagt problemer både for dit toilet og for kloakken.
- ”Af mærkeligste ting, vi har fundet i vores anlæg, er mobiltelefoner, gebis, træklodser fra brætspil nok det vildeste, vi har set – nogle gange vielsesringe og smykker. Det siger sig selv, at det ikke må skylles ud i toilettet. Ja, selv vatpinde, tamponer og vådservietter kan være skyld i, at vores tekniske anlæg fejler”, fortæller Dennis Arnsfeldt Pedersen, Afdelingschef for Vand/Varme og Spildevand.
Toilettet er kun til tre ting: Lort, tis og papir. Holder du dig til de tre ting, så vil vinder alle. Som husejer har du nemlig ansvaret for dit afløb og kloak inden for skel, så det kan blive en dyr fornøjelse, hvis afløb og kloak stopper til.
Læs mere om, hvordan du forebygger problemer med afløbet her (åbner ny fane).
World Toilet Day: Et overset sundhedsproblem
FN har udnævnt den 19. november til at være national toiletdag. Det kan man måske godt smile lidt af, men baggrunden for World Toilet Day er faktisk meget alvorlig.
Dagen sætter fokus på et overset sundhedsproblem: At der på verdens plan er over 3,5 milliarder mennesker ikke har adgang til et velfungerende toilet. De lever under så kummerlige sanitære forhold, at sygdomme spredes med hast og er med til at gøre mennesker alvorligt syge.
FN vurderer, at hvis hele verdens befolkning havde adgang til toiletter, så ville man kunne redde over 200.000 børn hvert år.
De fleste danskere har ganske vist adgang til eget toilet. Derfor er udfordringerne langt fra vores trygge virkelighed: Men den nationale mærkedag er nu alligevel en god påmindelse om, at vi skal godt passe på naturen, toilettet, vores pengepung – det er win win.